پیمانکار رتبه یک تاسیسات

حفاظت تجهیزات الکتریکی-نکات مهم برای انتخاب ادوات حفاظتی مناسب
1397-10-18
سیستم های CHP – آشنایی با فواید و مزایا کاربرد سیستم های CHP در یک بیمارستان
1397-10-20
Show all

انواع ساز و کار پمپ های خانگی – مخزن انبساط (مخزن دیافراگمی)، کلید اتومات و تابلو فرمان

مترجم: علی علیخانی
دی ماه 97

 

انواع ساز و کار پمپ های خانگی

 

 

انواع ساز و کار پمپ های خانگی

به جهت کارکرد مناسب پمپ همان شرایطی که در بخش اول  برای انتخاب پمپ ذکر شد کفایت می کند اما اینکه این پمپ چه زمانی شروع به کار کرده و چه زمانی خاموش می گردد از طریق وسایل دیگری مانند مخزن انبساط (مخزن دیافراگمی)، کلید اتومات، تابلو فرمان و … تعریف می شود که در این مقاله(انواع ساز و کار پمپ های خانگی) به تفصیل به مزایا و معایب هر کدام از موارد خواهیم پرداخت.

پمپ با مخزن انبساط (مخزن دیافراگمی)

این مخزن که معمولا با مخزن ذخیره اشتباه گرفته میشود مخزن نسبتآ کوچکی است داخل آن تیوپی قرار دارد که تحت فشار گاز (نیروژن)  قرار داشته و طرف دیگر آن آب قرار می گیرد. این مخازن معمولا تا ظرفیت 3 لیتر بر روب خود پمپ سوار شده و در ظرفیت های بزرگتر بعد از لوله ی رانش پمپ قرار می گیرد، اما کاربرد و دلیل استفاده از مخزن تحت فشار چیست؟

 

مخزن دیافراگمی

انواع ساز و کار پمپ های خانگی

بیشترین مصرف برق توسط پمپ ها در زمان استارت می باشد که بیشتری ولتاژ را نیاز دارند، همچنین تصور کنید سر و صدای روشن و خاموش شدن مداوم پمپ ها تا چه حد برای ساکنین آزار دهنده هستند، از طرف دیگر نیاز به توضیح نیست که شروع و توقف مداوم پمپ علی اصلی استهلاک و خرابی آن می باشد، حال تصور کنید هر یک از واحد ها ممکن است هر چند دقیقه یکبار به جهت نوشیدن یک لیوان آب و یا شستن دست های خود شیر آب را باز کنند، بنابراین پمپی که فاقد هرگونه وسیله ی کنترلی و محافظتی باشد به سرعت دچار مشکل شده و مصرف بالای برق و سر و صدای زیاد را نیز به همراه دارد. اما راه حل چیست؟

منبع تحت فشار! این منبع همانطور که گفته شد بعد از خروجی پمپ نصب شده و تفاوت اصلی آن با مخازن معمولی در این است که مایع وارد شده به دیافراگم موجود در آن تحت فشار باقی می ماند. بنابراین پمپ زمانی که شروع به کار میکند، علاوه بر تامین آب مورد نیاز، فضای خالی مخزن دیافراگمی را نیز پر میکند، حال زمانی که آبی به اندازه ی ظرفیت مخزن انبساط مورد نیاز باشد به جای شروع به کار پمپ، از آب تحت فشار منبع دیافراگمی استفاده می شود، بنابراین هر آنچه ظرفیت مخزن انبساط بزرگتر انتخاب شود در استهلاک کمتر پمپ و کاهش مصرف انرژی موثرتر خواهد بود.

اما تنها مشکل این مخازن تحت فشار ، عمر نسبتا کوتاه لاستیک های دیافراگمی داخلی آنهاست که معمولا هر 6 ماه یکبار نیاز به تعویض دارند، البته مخازن دیافراگمی جدیدی روانه ی بازار شده اند که دارای یک پرده ی لاستیکی با کیفیت بوده که از برخورد و ساییدگی لاستیک دیافراگم با بدنه ی مخزن جلوگیری کرده و باعث افزایش چشم گیر طول عمر این لاستیک ها می شوند.

و نکته ی نهایی راجع به این مخازن اینکه فشار مخزن تحت فشار به صورت سرانگشتی باید 3/. تا 1 بار از فشار استارت کمتر تنظیم شود که البته روش اصولی و دقیق آن 80 درصد فشار استارت خواهد بود که برای مثال فشار مخزن برای پمپی که روی 4 بار استارت می شود باید 3.2  بار تنظیم شود.

کلید اتوماتیک (ست کنترل)

استفاده از کلید اتوماتیک به جهت کنترل زمان خاموش و روشن شدن پمپ نسبت به مخزن دیافراگمی ارزان تر است هرچند که استفاده از این وسیله معایب خاص خود مثل عدم دقت لازم را به دنبال دارد. استفاده از ست کنترل در مواردی که فضای کافی برای استفاده از مخازن دیافراگمی وجود ندارد یا به جهت کاهش هزینه ها توصیه میشود. این کلید ها فشار آب بعد از اتوماتیک را اندازه گرفته و با کاهش فشار ، پمپ را استارت نموده تا فشار آب به حد مجاز برسد. استفاده از این کلیدها معمولآ برای ساختمان هایی تا 3 طبقه به درستی عمل میکنند و برای بیش از این ارتفاع، استفاده از این کلیدها توصیه نمی گردد.

حداقل فشار آب ورودی لازم به کلیدهای اتوماتیک برای استارت پمپ ها نیم بار است که این فشار از منبع آب یا آب شهری تامین می گردد. بزرگترین ایراد این کلیدها نسبت به منبع دیافراگمی در این است که اگر حتی یک قطره در مسیر لوله کشی نشتی وجود داشته باشد. پمپ شروع به کار کرده و در نتیجه باعث مصرف بالای برق و استهلاک پمپ می گردد.

بوستر پمپ:

 

انواع ساز و کار پمپ های خانگی

انواع ساز و کار پمپ های خانگی

کامل ترین و بهترین انتخاب برای کنترل کارکرد پمپ ها، بوستر پمپ ها هستند. اصولآ به دو یا چند پمپ که به صورت موازی به یکدیگر وصل شده اند تا به نوبت یا همزمان با هم فشار مورد نظر را تامین نمایند بوستر پمپ گفته می شود، این پمپ ها معمولآ دارای تجهیزات جانبی دیگری مثل شاسی، تابلو فرمان، کلکتورها، مخزن دیافراگمی و … می باشند. استفاده از بوستر پمپ ها مزایای زیادی را به همراه دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت اما پیش از آن لازم است تا با انواع بوستر پمپ ها آشنا شویم.

بوستر پمپ های دور ثابت:

که پمپ ها با یک دور ثابت و به صورت پیوسته به کار خود ادامه می دهند، دارای قیمت مناسب تری هستند، پیچیدگی های بوستر پمپ های دور متغیر را ندارند.

بوسترپمپ ها دور متغیر:

شاید تنها ایراد این بوستر پمپ ها در قیمت نسبتآ بالای آن باشد، این بوستر پمپ ها دارای تابلو فرمان هوشمند به همراه اینورتر هستند که دور و کارکرد پمپ ها را به صورت کاملآ هوشمند و دقیق تنظیم نموده و از مصرف بالای برق، سر و صدای مداوم و استهلاک پمپ ها جلوگیری به عمل می آورند بنابراین با کمی تامل بیشتر در خواهیم یافت که استفاده از این بوستر پمپ ها کاملآ به صرفه بوده و بعد از مدتی با صرفه جویی هایی که در مصرف برق صورت میگیرد قیمت اولیه ی بالای خود را توجیه می کند.

 

منبع:

 

 

http://www.popularmechanics.com/home/how-to/a152/1275136/

https://www.justwaterpumps.com.au/household-pump-selection-guide

 

 

یک دیدگاه