معرفی
خانه هوشمند بیش از یک دهه پیش با افزایش تکنولوژی در زمینه تاسیسات الکتریکی و به منظور معرفی مفهوم شبکه کردن تجهیزات و وسایل در خانه بوجود آمد. خانه هوشمند شامل شبکه داخلی و کنترل هوشمند بر سرویس های خانگی مختلف می باشد که طراحی و اجرای آن یکی از بزرگترین چالش ها برای مهندسین و مجریان تاسیسات برقی و مکانیکی است. شبکه خانگی می تواند به صورت بی سیم یا باسیم بین سنسورها و عملگرها ایجاد شود. کنترل هوشمند بدین معنی است که کل خانه به وسیله سرویس های اینترنتی مدیریت یا پایش شوند. خانه هوشمند به معنی یکپارچه سازی تکنولوژی و و سرویس ها از طریق شبکه کردن خانه برای دست یابی به سطح بالاتری از کیفیت و رفاه در زندگی می باشد
مدیریت انرژی
یکی از مزایای مهم خانه هوشمند این است که مصرف کننده می تواند در مدیریت انرژی مصرفی در قسمت هایی مانند تجهیزات روشنایی، جریان هوا، تاسیسات مکانیکی تهویه مطبوع و لوازم خانگی دخیل باشد و مدیریت کامل و حساب شده ای بر روی مصرف انرژی های خود داشته باشد.
روشنایی:
چراغ ها در خانه هوشمند می توانند به وسیله یک سنسور تعبیه شده خاموش و روشن گردند. البته این کار به طور خودکار و در مواقع لزوم انجام می گیرد؛ برای مثال زمانی که شخصی در طول روز وارد اتاق شود،سیستم هوشمند به جای روشن کردن چراغ، پرده ها را می کشد. اما اگر ورود افراد هنگام شب باشد، چراغ ها روشن می شوند و زمانی که کسی در اتاق نباشد به طور خودکار خاموش می شوند.
جریان هوا (تهویه):
جای دادن مناسب سنسورهای دمایی و استفاده از تایمرهای خنک کننده و گرم کننده، انرژی مصرفی را کاهش داده و موج کاهش هزینه نیز می گردد. همچنین وقتی خانه خالی می شود، سیستم های تهویه مطبوع را خاموش می کند.
لوازم خانگی:
خانه هوشمند می تواند گام را فراتر نهاده و حتی لوازم خانگی پرمصرف از جمله ماشین لباسشویی و گرمکن های برقی رانیز تحت کنترل درآورد.
نقش هوشمندسازی در صرفهجویی انرژی
بحث صرفه جویی در انرژی به عنوان یکی از مهمترین مسایلی که بر زندگی مصرف کننده، سیستم توزیع و انتقال قدرت و محیط زیست تاثیرگذار است، قلمداد می گردد. مصرف انرژی بالا در لوازم خانگی، تهویه و تجهیزات روشنایی باعث شده تا خانه ها به عنوان مناطقی بحرانی در بحث تاثیر جبران سازی انرژی به شمار آیند. تکنولوژی خانه هوشمند نه تنها از بعد امنیت بلکه از جنبه صرفه جویی در انرژی نیز انتخابی بسیار مناسب به شمار می آید. شکل زیر نمای کلی یک خانه هوشمند را نشان می دهد.
در این زمینه شرکت های معتبری در دنیا فعالیت می کنند و سالانه جدیدترین دستاوردها و فنآوری هایشان را عرضه می کنند. به عنوان مثال شرکت اینتل یکی از شرکت های فعال در این زمینه است که جدیدا ادعا کرده است در آینده ای نزدیک دنیایی هوشمند خواهیم داشت که در آن خانه ها به طور پیوسته می توانند با اتومبیل صاحب هایشان یا با خانه همسایه های دیگر به وسیله شهری کاملا هوشمند ارتباط یابند. برای دستیابی به این هدف لازم است که مقدمات ارتباط هر خانه با سایر تجهیزات موجود در شبکه امکان سنجی شوند. برای این منظور، شرکت اینتل ” خانه کوچک هوشمند” را ارایه کرده است. این خانه بر اساس تکنولوژی خانه هوشمند اینتل بنا شده است.
حالت کلیدها بوسیله یک تبلت و از طریق یک نرم افزار که به کاربر امکان روشن کردن چراغ ها، کنترل قفل درها، تنظیم دما و… را می دهد، کنترل و پایش می شود. همچنین امکان کنترل خانه بوسیله پیغام صوتی نیز وجود دارد.
همچنین شرکت سامسونگ نیز در این زمینه از جمله شرکت های فعال به شمار می رود. این شرکت به قصد سهولت هرچه بیشتر کاربران در استفاده از تکنولوژی خانه هوشمند، نرم افزاری را ارایه کرده است که کاربران می توانند برای کنترل تجهیزات موجود در خانه از آن استفاده کنند. کاربر می تواند لوازم و تجهیزاتی از خانه را که به شبکه هوشمند خانه متصل هستند از طریق این نرم افزار و واسط آن که می تواند یک تبلت باشد، اضافه و کنترل نمایند. به عنوان مثال کاربر می تواند تلویزیون را از روی تختخواب کنترل کند، وسایل گرمایشی را هنگام خروج از خانه خاموش کند و چراغ های امنیتی را زمانی که در مسافرت به سر می برد روشن نماید. از طریق این نرمافزار، کاربر می تواند تجهیزات گوناگون را به طور همزمان کنترل نماید.
منابع:
یک دیدگاه